2022. Május 18. szerda
Japán kutatók szerint a számítógép gyakori, illetve hosszú ideig tartó használata glaukómát, vagyis zöld hályogot okozhat.

Zöld hályog zöldhályog Dr. Maszajuki Tatemicsi, a Toho Egyetem kutatója és munkatársai négy, egyenként több mint ötezer fõt foglalkoztató nagyvállalatnál vizsgálták a dolgozók látását. A résztvevõknek a számítógép otthoni, illetve munkahelyi használatára, valamint az esetleg elõfordult szembetegségekre vonatkozó kérdõívet kellett kitölteniük.

Összességében 522 alkalmazottnál (5,1 százalék) volt megfigyelhetõ látómezõrendellenesség. A legtöbbet használók nagyobb valószínûséggel voltak távollátók vagy rövidlátók, és ezek közül 165nél (kb. egyharmaduknál) merült fel a zöld hályog gyanúja. A szerzõk nem látják világosan a kapcsolatot, de azt feltételezik, hogy a rövidlátók fogékonyabbak a számítógéppel összefüggõ szembántalmakra. A glaukóma, mely csupán NagyBritanniában félmillió embert érint, áll világszerte a legtöbb visszafordíthatatlan vakság hátterében. A glaukómát a szemidegek pusztulásához vezetõ fokozott belsõ nyomás okozza.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés