Egy egyszerű közepes méretű tojás 66 kalóriát tartalmaz, és 6,4 gramm fehérjét rejt, továbbá megtalálható benne a leucin nevű aminosav is, amely elengedhetetlenül fontos az izomzat egészsége szempontjából. Azok a középkorú férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak tojást, 12 százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot.
„A tojásban olyan arányban találhatók fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, valamint szelén, jód és kolin, mi csak kevés élelmiszerről mondható el” – mondja egy skót dietetikus, Dr. Carrie Ruxton. A szakember szerint aggasztó, hogy sokan még mindig nem esznek elegendő tojást, mivel annak koleszterintartalmától tartanak.
Ruxton hangsúlyozza, hogy a friss kutatások már egytől egyig bizonyították, hogy a tojásban található koleszterin nem okoz változást a vérképben, illetve hatására nem nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. „Éppen ezért fontos volna, hogy az egészségügyi dolgozók ajánlják pácienseik számára a tojást, amely voltaképpen egy szuperétel” – teszi hozzá a szakember. A tojás további előnye, hogy hosszú időre jóllakottságérzetet okoz, így rendszeres fogyasztásával lényegesen kevesebbet nassolunk napközben.