Korábbi kutatások megállapították, hogy a csökkentett kalóriatartalmú étrend részeként reggelire elfogyasztott tojás segített a fogyókúrázóknak abban, hogy 65%-kal több felesleget adjanak le, és sokkal energikusabbnak érezzék magukat, mint azok, akik ugyanolyan tápértékű bagelt (egyfajta péksüteményt) ettek.
A Connecticuti Egyetem táplálkozástudományi kutatói 21 férfit vontak be vizsgálatukba, amelynek első reggelén fehérjében gazdag rántotta másfél szelet pirítóssal, a másodikon pedig ugyanolyan kalóriatartalmú, de szénhidrátban gazdag bagel volt a felkínált reggeli. Később büféasztalos ebéd várta a résztvevőket, a kutatók pedig azt figyelték, hogy ki mennyit eszik.
Mint kiderült, a tojásos reggeli után jóval kevesebb kalóriának megfelelő ételt fogyasztottak el a résztvevők, és az energiabevitel csökkenése a nap további részében is megfigyelhető volt. Vérvizsgálatot is végeztek, melynek eredményei kimutatták, hogy az éhségérzetet keltő gerlin nevű hormon szintje jelentősen nőtt a bagel elfogyasztása után.
„Egyre több bizonyíték támasztja alá a jó minőségű fehérje fontosságát az egészség szempontjából, különösen a reggeli étkezések során – mondta Maria Luz Fernandez professzora, a tanulmány szerzője. Kétfajta tipikus amerikai reggelit vizsgáltunk meg. A résztvevők étvágyukról adott saját értékelése felfedte, hogy a fehérjében gazdag reggeli segít egész nap féken tartani az éhséget.”
Helenbeth Reynolds dietetikus azt tanácsolja, hogy az egész tojást fogyasszuk el, ugyanis a benne lévő jó minőségű fehérjék közel felét, valamint más tápanyagokat is a tojás sárgája tartalmazza.