2023. Szeptember 29. péntek
Az átültethető emberi szervek iránti kereslet egyre nagyobb mértékben múlja felül a rendelkezésre álló „kínálatot”, így virágzásnak indult a fejlődő országokba irányuló szervátültetési célú turizmus.

A legkeresettebb donorszervnek a vese számít: a WHO adatai szerint 2005-ben világszerte körülbelül 66 ezer veseátültetést végeztek, ez azonban mindössze 10 százaléka a becsült szükségletnek. Ugyanebben az évben 21 ezer máj-, és hatezer szívtranszplantációra került sor.

szervátültetés turizmus

A vese- és májátültetések száma ugyan egyre nő, azonban így sem tudják az összes beteget ellátni donorszervvel, ezért a WHO arra ösztönzi a világ államait, hogy próbáljanak meg halottaikból minél több átültethető szervet megmenteni, így a fejlett országokban élők talán kevésbé fognak eladó szervet keresni a világ szegényebb részein. Egy vese elvesztése közvetlenül nem veszélyezteti az életet, ezért a fejlődő országok szegény lakosai közül rengetegen adják el az egyik szervüket, hogy biztosítsák megélhetésüket.

Pakisztán bizonyos falvaiban a lakosság 40-50 %-a egy vesével él, ők főként vagyonos külföldieknek adták el másik szervüket. Egy vese ára 2500 dollár körül mozog, a vesedonorok azonban ennek mindössze a felét kapják meg, a többit a közvetítők viszik el. A nyugati országokban ezzel szemben 12-20 ezer dollárért hirdetnek olyan, a fejlődő országokba irányuló utazásokat, melyek tartalmazzák a szervátültetést és az azt követő egyhetes kórházi kezelést. A szervátültetések ára természetesen ennél nagyságrendekkel sokkal többe kerülne a fejlett államokban.

Dr. Luc Noel, a WHO tisztségviselője szerint a 2005-ben az összes veseátültetés körülbelül 10 %-át végezték el más országokban, mint ahol a szervre váró beteg vagy a donor élt. Az élő donoros transzplantáció nem veszélytelen: nem csak a szervet kapó betegnek, de a donornak is megfelelő kezelésre van szüksége, ami a fejlődő országokban gyakran elmarad. Ha a halottakból származó donorszervek száma nőne, megszűnhetne ez a probléma.

A transzplantációs turizmus mozgatóereje rendkívül erős: a súlyos betegséggel vagy a biztos halállal küzdő betegek bármit megtesznek a gyógyulás érdekében, és amíg erre donorszerv híján saját hazájukban kicsi az esélyük, a szegény országok lakói között fognak szervdonort keresni.


Forrás: msnbc
2007. 04. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés