2024. Március 03. vasárnap
Tüdőrákban halt meg egy brit katona, aki korábban tüdőátültetésen esett át. Mint utólag kiderült, egy erős dohányos tüdejét kapta meg a transzplantációs műtét során.

Matthew Millington tizedes a Queen's Royal Lancers nevű katonai egység kötelékében Irakban szolgált. 2005-ben kezdett el panaszkodni légzési nehézségre, és 2006-ban derült ki, hogy súlyos tüdőbetegségben szenved, ami miatt tüdőátültetés nélkül két év alatt meghalna.

tüdőrák, tüdőátültetés

A tizedest 2007-ben Cambridge-ben, a Papworth kórházban operálták meg, de 2008-ban tüdőrák következtében elhunyt. Mint kiderült, az átültetett szerv olyan donortól származott, aki naponta 30-50 szál sodort cigarettát szívott el – írta a Daily Mail online kiadása. A kórház szerint az átültetett szervben a korábban végzett röntgenvizsgálatok nem mutatták rák jeleit. Hat hónap múlva azonban a betegség megjelent, és a transzplantáció miatt szedett kilökődésgátló szerek fel is gyorsították a terjedését.

„A kórházban nem követtek el hibát – nyilatkozta Lester Millington, az elhunyt édesapja. – Persze szerettük volna, ha a fiunk tovább él az új tüdejével, de a kórházban nem tehetnek semmiről. Mindannyian össze voltunk törve, amikor tudomást szereztünk róla, hogy Matthew-nak gyógyíthatatlan tüdőrákja van.”


Forrás: Medipress/Vital
2009. 10. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés