2024. Július 21. vasárnap
Már három tumorfehérje is képes jelezni a tüdőrák jelenlétét, akár egy évvel a tünetek megjelenése előtt – derül ki amerikai kutatási eredményekből, melyek segítségével öt éven belül elérhetővé válhat egy vérteszt a tüdőrákra.

A tüdőrák tünetei eleinte nem túl jellegzetesek, és mire a betegség felismerésre kerül, már sokkal kisebb az esély a gyógyulásra. Dohányosok vérmintájának vizsgálata során három fehérjét vagy antigént találtak azoknál, akiknél később tüdőrák alakult ki.. „A tény, hogy ilyen jelre bukkantunk csupán három biomarkerrel, nagyon szignifikáns” – közölte Dr. Samir Hanash (Fred Hutchinson Rákkutató Központ, Seattle). „Ha ezt a panelt tovább bővítjük, kifejleszthetünk egy megfelelő érzékenységű és specificitású vértesztet a tüdőrák jelenlegi szűrési módszereinél jóval korábbi kimutatására.”

tüdő, tüdőrák, teszt, antigén, fehérje

A tüdőrák teszt immunrendszeri jeleket használ fel, a HIV vírus kimutatására jelenleg használt vértesztekhez hasonlóan immunválaszt mutat ki. „Rák esetén az immunrendszer idegen fehérjékként ismeri fel a tumor antigéneket, annak ellenére, hogy a bennünk található rákos sejtekből származnak” – magyarázta Hanash. „Az immunrendszer azt hiszi, ezek rendellenes fehérjék, és hogy reagálnia kell ellenük.”

Hanash arra volt kíváncsi, hogy a korai stádiumú tüdőrákkal kapcsolatos három biomarkert ki lehet-e mutatni a betegek véréből még a tünetek megjelenése előtt. A kutatók a korábban azonosított két tumor antigént keresték; valamint az újonnan felfedezett tüdőrák antigén molekulát.

85 dohányos vagy korábban dohányzó ember vérmintáit vizsgálták meg a tüdőrák diagnózis felállítása előtti egy éven belül és 85 dohányos vagy korábban dohányzó ember esetében, akiknél nem alakult ki rák. A három fehérjét a tüdőrákosok 51 százalékánál találták meg.

„Ez kritikus lépés volt annak bizonyításához, hogy néhány antigén pozitivitást mutatott még a tüdőrák diagnózisa előtt, amikor a betegeknél még semmilyen tünet nem jelentkezett”- közölte Hanash. A következő lépés annak megállapítása, hogy a vérteszt és a CT kombinációja előrelendíti-e a tüdőrák korai diagnózisát, a CT-vel elnézett rákok felfedezésével. Jelenleg a kutatócsoport az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság jóváhagyását várja a tüdőrákot kimutató vértesztre, amely körülbelül öt évbe telhet.


Forrás: Medipress
2008. 09. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés