„A súlyos test táplálása olyan, mint egy benzinfaló fogyasztása, az élelmiszergyártás pedig az egyik legnagyobb termelője az üvegházhatású gázoknak” – állapította meg Phil Edwards és Ian Roberts az International Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmányban.

„Nagyon sokat kell tennünk, hogy visszafordítsuk az elhízás világfolyamatát, és felismertessük az emberekkel azt is, hogy ez a szén-dioxid-kibocsátás egyik kulcstényezője, a klímaváltozás egyik okozója” – teszik hozzá.
Edwards és Roberts kiszámították, hogy egy kövér személy évenként nagyjából egy tonnával több szén-dioxid kibocsátásáért felelős, mint karcsú embertársai, ez pedig – a túlsúlyosak számával felszorozva – egymilliárd tonna plusz emissziót jelent.
Az Európai Unió szerint az EU állampolgárai személyenként átlag 11 tonna szén-dioxid légkörbe kerüléséért felelősek évente.