Maya Vadiveloo, a College of Health Sciences táplálkozási és élelmiszertudományi adjunktusa, és Josiemer Mattei, a Harvard University T. H. Chan School of Public Health intézetének táplálkozási szakembere közösen vizsgálták a súlyfelesleg miatti diszkriminációt az Egyesült Államokban és elsősorban azokra a személyekre koncentráltak, akik jelezték, hogy súlyuk miatt rendszeresen diszkriminációnak vannak kitéve
A tanulmányban arra kérdeztek rá a szakemberek, hogy ez a diszkrimináció miben nyilvánul meg: udvariatlan bánásmódban, csúfolásban, netán kisebbrendűségi érzés keltésében. Az Annals of Behavioral Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban ezek alapján rámutattak arra, hogy azoknál, akiket legalább tíz éven keresztül ilyen jellegű negatív hatásoknak tesznek ki, a krónikus stresszből adódóan megkétszereződik a káros egészségi tünetek megjelenésének esélye. Ez pedig szív- és cukorbetegséghez vezet, ami nagyban növeli az elhalálozás veszélyét.
Vadiveloo hangsúlyozta, hogy ez egy igen széleskörű társadalmi probléma, amelynek középpontjában az áll, hogy nem megfelelően kezeljük a súlyfelesleggel rendelkező embereket. Reményét fejezte ki arra nézve, hogy ez a kérdés és annak kezelése már az osztálytermekben mihamarabb előkerül, és nemsokára ismét meg tudják vizsgálni a közel ezer embert lefedő adathalmazt, bízva abban, hogy a pozitív társadalmi behatások, mint például a támogató megnyilvánulások, addigra kedvező irányban tudják befolyásolni ezeket az egészségügyi hatásokat.