2024. Július 21. vasárnap
A tumormarkerek jelentősége
A rák ma a szív-érrendszeri betegségek után világszerte a második leggyakoribb halálokot jelenti. A halálozási arány visszaszorításához egyrészt a megelőzés, másrészt a daganatok korai felismerése a legjobb módszer. Utóbbit segítheti az ún. tumormarker-vizsgálat, amely a kezelés eredményének megítélésére, illetve a visszaesés korai kimutatására alkalmas.

Sok daganatos betegség kezdetben nem okoz panaszt, mire azonban a felismerését lehetővé tevő tünetek megjelennek, csökken gyógyíthatóságának esélye, és sokszor csak a tünetek enyhítésére van lehetőség. A minél korábbi felismerésnek tehát nagy szerepe van a gyógyulás és a túlélés szempontjából. Bizonyos daganattípusok esetében az ún. tumormarkerek mérése segítheti a minél korábbi diagnózist.

tumormaker-vizsgálat

A tumormarkerek jelentősége

A rák nem egységes betegség, a különféle daganatok eltérő tulajdonságúak, egyes molekulák koncentrációja megváltozhat, ha tumor van a szervezetben. Ezek az anyagok a tumormarkerek, amelyek a daganatsejtekben, vagy a testnedvekben – vérben, vizeletben – találhatók meg. Ha tisztában vagyunk azzal, mely anyagok mely tumorokra jellemzőek, kimutatásukkal és mennyiségük mérésével könnyebbé válhat az adott daganatok diagnosztizálása és gyógyítása.

Sajnos nem minden daganat esetében ismertek ilyen anyagok, ezért a tumormarker-vizsgálatok nem alkalmazhatók az összes ráktípus esetében; emellett pedig az is előfordul, hogy a marker megváltozott értéke más betegségre, például gyulladásra is utalhat. Azt is fontos tudni, hogy a jelenlegi tudományos ismeretek egyelőre nem teszik lehetővé, hogy az ilyen vizsgálatok kizárólagosan alkalmasak legyenek diagnosztizálásra, de hasznos segítséget jelenthetnek, ha daganat gyanúja merül fel, vagy a családi halmozódás miatt félő, hogy a betegség kialakulhat.

A tumormarkerek vérben lévő szintjének mérése a gyógyításnak is hasznos eszköze lehet. A rendszeresen megismételt vizsgálatokkal kimutatható a daganat progressziója, kiújulása. A kezelés előtti és utáni tumormarkermérés a terápia sikerét vagy hatástalanságát jelezheti a kezelőorvos számára, így a kezelés is időben módosítható a minél hatásosabb eredmény érdekében.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés