2024. Július 14. vasárnap

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A közhiedelemmel ellentétben, a szívroham nem jelentkezik egyik percről a másikra, a szívinfarktust elszenvedő ember általában már órákkal, napokkal, vagy hetekkel korábban tapasztalhat a szívének működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jeleket. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusának segítségével összegyűjtöttük, hogy melyek azok a tünetek, amelyek szívrohamra utalhatnak, és mi a teendőnk akkor, ha ezeket a panaszokat érezzük.


Legjellemzőbb tünetek:

1. Mellkasi fájdalom: Ez a szívroham leggyakoribb kísérőjelensége. A szívbetegségre utaló fájdalom a mellcsont alatt, a középvonaltól kissé balra jelentkezik. Nyomásérzés valamint perzselő fájdalom kíséri, ami átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll területére. Főként a bal karon lehet jellemző. Különbséget kell tenni az ún. stabil angina pectoris (fizikai terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom) és az infarktus kapcsán, a koszorúér hirtelen elzáródása miatt fellépő angina között. Előbbi pihenésre, megállásra, nytroglycerin hatására enyhül. Az infarktus során fellépő szorító mellkasi fájdalom viszont nem szűnik, sőt erősödik. Ilyenkor a szívizom egy része a vérellátás akadályozottsága miatt elpusztul.

Infarktus

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Hideg veríték: Az izzadás, a verejtékes hűvös bőr, a szívroham általános jele.

Lehetséges vegetatív tünetek:

3. Fáradtság: Gyakori tünet, hogy valaki krónikus fáradtságot, nagyfokú levertséget tapasztal a szívrohamot megelőző időszakban. Ez olyan mértékű lehet, hogy gyakran a napi tevékenység elvégzésében is akadályt jelent. Természetesen, e panasz mögött, más ok is állhat, de ha valaki szokatlan és tartós fáradtságot érez, amelyhez rossz közérzet is társul, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnia.

4. Szorongás és stressz: Percekkel a szívroham előtt hirtelen jött erős szorongást, halálfélelmet érezhet a beteg.

5. Emésztési zavarok és émelygés: Nem ritkák az olyan gyomorpanaszok, amelyek valójában szívproblémára, közelgő szívrohamra utalhatnak. Hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, émelygés és más emésztési zavarok is utalhatnak a szívműködés zavarára. A szívrohamot hányinger, hányás is kísérheti.

6. Légszomj: Ha valaki pihenés, vagy minimális erőfeszítés mellett kifullad, lehetséges, hogy más betegségben szenved (asztma, vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben /COPD) De az erőteljes légszomj jelezhet szívrohamot is.

7. Gyors és szabálytalan pulzus: Aggasztó tünet a gyors és szabálytalan pulzus , amely gyengeséggel, szédüléssel, légszomjjal jár.

Mit tegyünk, ha ezeket a tüneteket érzékeljük?

„A szív- és érrendszeri megbetegedések halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek, ezért infarktus gyanúja esetén, azonnal kardiológiai centrumba kell vitetni a beteget mentővel, (!) hogy minél előbb helyre tudják állítani a keringést az elzáródott szakaszon. Ez azért is nagyon fontos, mert sajnos az idő múlásával egyenesen arányosan csökkennek a túlélés esélyei” – figyelmeztet Dr. Vaskó.

A kardiológus szakorvos tanácsai, a megelőzés érdekében

A infarktus megelőzésében kiemelt szerepe van a rendszeres kardiológiai szűrésen való részvételnek és az életmódváltásnak.

Vegyünk részt rendszeresen kardiológiai szűrésen

Mellőzzük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást

Végezzünk valamilyen rendszeres fizikai aktivitást, naponta legalább 30 percig

Figyeljünk a táplálkozásunkra, mérsékeljük a só bevitelt és a zsírfogyasztást

Adjuk le súlyfeleslegünket

Tanuljuk meg a stresszt megfelelően kezelni

Forrás: Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés