„A keringési problémák elkerülésének nem a legjobb módja a cukrozott italok helyett a diétás üdítők fogyasztása” – fejtette ki Hannah Gardener, a Miami Egyetem kutatója, aki társaival a Los Angeles-i Nemzetközi Stroke Konferencián mutatta be eredményeit.
A szakemberek 2564 ember több mint kilenc éven át tartó megfigyelése alapján állapították meg azt, hogy a diétás üdítők szerelmeseinek 61 százalékkal nagyobb esélyük van az érrendszeri problémákra, mint azoknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat. Az összefüggés olyan tényezőket figyelembe véve is fennáll, mint a sport, dohányzás, alkoholfogyasztás és a napi kalóriabevitel.
A jelenség magyarázatára a tudósok nem tértek ki.
Nemcsak a diétás üdítő, hanem a só is károsítja az ereket – mutattak rá a kutatók egy másik, összesen 2657 résztvevővel lezajlott vizsgálatuk eredményeképpen. Azoknak, akik naponta több mint tíz gramm sót fogyasztanak, kétszer annyi esélyük van a szélütésre, mint a négy gramm alatti mennyiségben sót fogyasztóknak.
Az amerikai egészségügyi hatóságok javaslata szerint naponta legfeljebb hat gramm – nagyjából egy teáskanálnyi – só táplálékkal történő felvétele elfogadható.