2024. Május 22. szerda
Három telephelyén alakított ki úgynevezett Élet Mentő Pontot a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetével együttműködve. A társaság nyolcvan dolgozója el is végezte az életmentő képzést - hangzott el a Petőfi téri pont átadásán hétfőn.

Az Országos Mentőszolgálat 2018-ban hozta létre az Élet Mentő Pont márkanevet, azzal a céllal, hogy ha a csatlakozó cégek, üzletek, sportlétesítmények vállalják egy defibrillátor beszerzését és működtetését, akkor a mentőszolgálat biztosítja az ehhez szükséges oktatást - mondta az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója.

Életmentő pontokat adtak át Debrecenben

Hangsúlyozta, percenként 10 százalékkal csökken a sikeres beavatkozás esélye, ha valaki közterületen hirtelen rosszul lesz. Hozzátette: ha valaki csak mellkasi nyomást alkalmaz, akkor már megduplázza a beteg sikeres újraéleszthetőségi esélyét, de ha egy félautomata defibrillátort is tudnak használni, akkor a mentő kiérkezéséig megtörténhet az újraélesztés.

 

Korcsmáros Ferenc közölte, az életmentéshez segítséget nyújt az Életmentő applikáció, amelyen keresztül meg lehet határozni a helyszínt és ki lehet hívni a mentőket is.

 

Kiemelte, hogy míg országosan 30 Élet Mentő Pont van, addig a most átadott hárommal együtt Debrecenben 11 található, például a Debreceni Sportuszodában és a Déri Múzeumban. A város további Élet Mentő Pontok kialakításában gondolkodik, elsősorban sokáig nyitva tartó intézményekben - mondta el az MTI-nek Széles Diána.

 

A Petőfi tér a vasútállomás miatt is nagyon forgalmas - mondta a helyszínválasztásról Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója; a másik két helyszín a Salétrom utcai és a Kígyó-Hagyma utcai telephely.

 

Közölte, az együttműködést a mentőszolgálat regionális igazgatóságával az hívta életre, hogy tavaly több mint 200 esetben kellett riasztaniuk a mentőket; ezért idén tavasszal az összes járművüket átalakították úgy, hogy rosszullét esetén a "Mentőre vár" felirat megjelenhessen rajta, most pedig Élet Mentő Pontok jöttek létre a megállapodás részeként.

 


Forrás: MTI
2023. 05. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés