Az Exeter Egyetem friss kutatása szerint nem kell meglepődnünk azon, hogy télen könnyebben hízunk, és nehezebben adjuk le a plusz kilókat: az evolúció során a szervezetünk egyszerűen arra “állt be”, hogy a zord időjárási körülmények között jobban elraktározza a zsírt. Ilyenkor ráadásul a többség kevesebbet mozog és többet nassol, tehát eleve halálra vannak ítélve az újévi fogyókúrák. A bonyolult matematikai egyenletekkel alátámasztott evolúciós képlet szerint veszélyesebb az állatok számára, ha túlzottan lesoványodnak – s ezzel az éhhalál szélére kerülnek, – mintha elhíznának. Így a belső motiváció, hogy hízzunk, erősebb, mint hogy fogyjunk. Emellett a zsíros, cukros 21. századi tápláléknak agyunk nem képes ellenállni, így értelemszerűen többet hízhatunk napjainkban, mint a történelem során bármikor.
“Azt hinnénk, hogy az evolúció megtanított minket arra, hogy mikor sok a jóból, de sajnos ez nem így van: az ember képtelen nemet mondani a mesterséges, modern ételekre, különösen a hideg, téli hónapokban” – mondja a kutatást vezető Andrew Higginson. A szakember szerint napjaink élelmiszerétől könnyebb elhízni, mint azoktól az ételektől, amelyeket őseink fogyasztottak. A jó hír viszont, hogy mivel az elmúlt néhány száz évben általában bőségesen volt táplálék, a testünk már nem raktároz el annyi zsírt és cukrot, mint korábban, így ma – még így is – könnyebb fogyni, mint őseink idejében.