2024. Május 22. szerda
Kutatások szerint a hosszú gyűrűsujjú nőknek kétszer akkora esélye van arra, hogy térdízületi gyulladás áldozatává váljanak, mint átlagos ujjhosszú társaiknak. Az ujjak hossza emellett más tulajdonságainkról is árulkodhat.

A nők mutató- és gyűrűsujja általában hasonló hosszúságú, a férfiaknál a gyűrűsujj jellemzően hosszabb. Egy brit kutatás szerint azon nőknél, akiknél ugyanez az arány figyelhető meg, nagy a térdízületi gyulladás kialakulásának veszélye.

ujjhossz térdízületi ízületi gyulladás

A Nottingham Egyetem kutatócsoportja 2000 hatvanas éveikben járó ízületi gyulladásos, illetve 1000 ugyanilyen korú, de egészséges ember kezéről készített röntgenfelvételt vizsgált meg, összehasonlítva a gyűrűs- és mutatóujjak egymáshoz viszonyított hosszát. Az olyan rizikófaktorok figyelembe vétele mellett, mint az ízületi sérülések vagy a testmozgás hiánya, a kutatók azt állapították meg, hogy az ízületi gyulladás leginkább a hosszú gyűrűsujjal rendelkező nőket érinti.

Egy másik, korábbi tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a nők, akiknek gyűrűsujja hosszabb, mint mutatóujja, általában kiemelkedőbbek a sportban. A pontos okot nem tudni, de a szakértők úgy hiszik, hogy a titok nyitja a genetikában rejlik. Mások szerint az ujjak hossza összefügg a magzati korban a méhben lévő tesztoszteron szintjével, ami azon a tényen alapszik, hogy a méh tesztoszteron- és ösztrogénszintje a várandós nőknél egyénenként eltérő.

Korábban az is kiderült, hogy az ujjak hossza utal bizonyos személyiségjegyekre. A Liverpooli Egyetem kutatói megállapították, hogy ha a mutatóujj rövidebb, mint a gyűrűsujj, az a férfiaknál a depresszióra illetve a homoszexualitásra való hajlamot jelzi, a nőknél pedig a leszbikusságot.

Kanadai kutatások során azt állapították meg, hogy a rövidebb mutatóujjal rendelkező gyermeknél nagyobb az agresszióra való esély, a Bath Egyetem pszichológusai pedig arra a megállapításra jutottak , miszerint a gyermekek tanulmányi eredményeit előrevetítheti ujjaik hossza. Szerintük azok, akik gyűrűs- és a mutatóujjának hossza megegyezik, tehetségesebbek a reáltudományokban, míg a rövidebb gyűrűsujjú gyerekek inkább a műveltségi tesztekben teljesítenek jobban.


Forrás: Vital
2008. 01. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés