2024. Február 21. szerda
A végbélrák új terápiáját vezették be egy londoni kórházban. Az ultrahangos kezelést előrehaladott stádiumú betegeknek ajánlják.

A londoni Hammersmith kórházban radiológusokból, sebészekből és onkológusokból álló orvoscsoport magas intenzitású fókuszált ultrahanggal (HIFU) melegíti fel és pusztítja el a rákos szöveteket. Az orvosok szerint az eljárás gyorsabb és pontosabb a hagyományos kezeléseknél.

végbélrák, ultrahang

A HIFU-kezelést általános érzéstelenítés alkalmazásával kapják a betegek, a beavatkozás során a rákos szöveteket legfeljebb 90 Celsius-fokra melegítik fel. A berendezéssel 40 köbcentiméteres nagyságig tudják kezelni a daganatokat.

A kezelésen átesett első páciens kezdetnek alacsony dózisú, 70 fokos ultrahangsugárzást kapott. Az orvosok további ötven beteg kezelését tervezik, s mint elmondták személyre szabottan állapítják meg a leghatékonyabb  hőmérsékletet. A sugárterápiától eltérően a HIFU mérgezési kockázata minimális, ezért számos alkalommal megismételhető.

Paul Abel professzor, a kutatás vezetője az új eljárás előnyeként emelte ki azt is, hogy mivel „nem történik sebészi beavatkozás, a gyógyulási idő is sokkal gyorsabb”.

A HIFU hatékonyságáról nagyobb számú páciens kezelése után tudnak majd nyilatkozni. Egy daganatos betegséggel foglalkozó brit közhasznú szervezet azonban máris örömmel üdvözölte az új gyógymódot, amely „javíthatja a betegek életminőségét és enyhítheti panaszaikat”.


Forrás: MTI
2009. 11. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés