Lehet, hogy a vegetáriánusokat kevésbé veszélyezteti a rák, de csontsűrűségük átlagosan öt százalékkal kisebb, mint a húsfogyasztóké, derült egy ausztrál-vietnami vizsgálatból, melyben 2700 résztvevő bevonásával vizsgálták az étrend és a csontok egészsége közötti összefüggést.
A különbség még nagyobb volt azoknál, akik minden állati terméket kizártak étkezésükből: az ő csontjaik hat százalékkal voltak gyengébbek – közölte Tuan Nguyen, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány fő szerzője.
Gyakorlatilag nem mutatkozott különbség viszont a halat, a tenger gyümölcseit, tojást és tejtermékeket is fogyasztó ovolakto-vegetáriánusok és a húsevők átlagos csontsűrűsége között.
Mivel az oszteoporózis egyre gyakoribb a fejlett országokban, a kutatók úgy vélik, hogy érdemes az étrend összeállításánál ezeket a lehetséges következményeket is figyelembe venni.