2024. Július 21. vasárnap
Színek és betegségek -  Szégyenérzet és halálozás -  Mire jó a székletvérteszt?
Mindenki megijed, ha a vécékagylóban vagy a vécépapíron vért lát – helyesen teszi, mivel a vérzés eredetét mindenképpen tisztázni kell. A vér megjelenését okozhatja a végbél ártalmatlan berepedése, de lehet vastagbéldaganat jele is, ami nemtől függetlenül a második leggyakoribb daganatos halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is.

Vér három különböző formában jelentkezhet a székletben:
• Jól látható, élénkpiros (friss) vér, ami a vastagbél utolsó szakaszáról, végbélből vagy aranyeres csomókból származhat.
• Szemmel nem látható, kis mennyiségű, okkult vérnek is nevezett vérzés, ami felsőbb bélszakaszok vérzését jelezheti.
• Híg, fekete vagy feketés piros, ragadós, bűzös szurokszéklet (meléna), ami a nyelőcső, a gyomor, illetve felső bélszakaszok betegségére utal.

Színek és betegségek

A megjelenési forma utal a vérzés eredetére, helyére és a háttérben esetlegesen meghúzódó betegségre. A következőkben a leggyakoribb emésztőszervi betegségeket soroljuk fel a vér megjelenési formái szerint.

Élénkpiros

Az élénkpiros vér az alsó bélszakaszokból ered, sűrű, bőséges formában utalhat felsőbb bélszakasz nagyobb vérzésére is. Gyulladásos bélbetegségek tünete a nyákos vér, illetve a véres hasmenés. A bélgyulladás lehet vírusos vagy bakteriális eredetű, okozhatja fekély, de tehéntejfehérje-allergia is állhat a háttérben. Fekélyes bélgyulladást válthat ki a Crohn-betegség (a tápcsatorna bármely szakaszán előforduló gyulladás) vagy a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás). Véres lehet a széklet bizonyos antibiotikumok szedése után (Colitis pseudomembran), illetve sugárterápiát követően (sugárzáskárosodás okozta colitis).

Nehéz, fájdalmas székelés esetén berepedhet a végbél nyálkahártyája, ami szintén friss vér megjelenését eredményezi a székletben vagy a toalettpapíron. Gyakori, hogy a székelést követő vérzést aranyeres csomók okozzák.

Véres széklet

Okkult vér

Jóindulatú polipok (amelyek idővel többnyire rosszindulatúvá válhatnak) vagy rosszindulatú vastag-, illetve végbéltumorok előidézhetnek jól látható vérzést is, de jelentkezhet szemmel nem látható, okkult vér is a székletben, amely csak tesztvizsgálattal mutatható ki. Fontos tudni, hogy a vastag- és végbélrák hosszú ideig tünetmentesen fejlődik, így a betegség korai, gyógyítható stádiumban való felismerésére csak a rendszeresen végzett szűrővizsgálatok adnak lehetőséget.

Fekete

Fekete szurokszéklet (meléna) megjelenésekor a nyelőcső, gyomor, illetve felsőbb bélszakaszok vérzésére kell gondolni. (A vér a tápcsatornán végighaladva emésztődik, innen ered a sötét szín.) A szurokszéklettel gyakran vérhányás is együtt jár, ami leggyakrabban gyomor-, illetve nyombélfekély gyanúját veti fel.

Ártalmatlan székletelszíneződésről van szó, ha bizonyos élelmiszerek, pl. áfonya vagy vas-, illetve széntartalmú étrend-kiegészítők fogyasztását követően tapasztalunk változást.

Szégyenérzet és halálozás

Sokakat leküzdhetetlen szégyenérzet gátol, hogy szakorvost keressenek fel a vérzés hátterében álló betegség kivizsgálásával, vagy egyszerűen nem vesznek tudomást a problémáról. Sajnos jól mutatják ezt a halálozási adatok: Magyarországon évente körülbelül 7600 új megbetegedést regisztrálnak, ebből 5000-en halnak meg vastagbél-, illetve végbélrákban, ami 65%-os, magas halálozási arányt jelent. Mindkét betegség hosszú évek alatt alakul ki, és bőven előrejelzik a tünetek, melyek nem merülnek ki a véres széklettel, de ez utóbbi komoly figyelmeztetés. A szégyenérzet leküzdése igen fontos, életmentő lépés.

Mire jó a székletvérteszt?

Az otthon elvégezhető székletteszt rejtett emésztőrendszeri vérzések kimutatására szolgál, a szemmel nem látható vért is kimutatja. A vizsgálat a vastagbélrák szűrésének is része.

Az egyszerűbb tesztek néha álpozitív eredményt is mutathatnak, étrendtől függően. Pozitív eredmény esetén nem kell kétségbeesni, az esetek döntő többségében belső aranyér vagy egyéb, a rákhoz képest banális tényező váltja ki a vérzést.

A béldaganatszűrésre újabb székletvizsgálati tesztek is vannak, melyek nem a vért mutatják ki, hanem az M2-PK nevű enzimet. Ezt az enzimet a daganat bocsátja ki magából, és az kiürül a széklettel. A székletből egy immunológiai eljárással ezt az enzimet mutatják ki. A vizsgálat Magyarországon is elérhető.

Nemcsak gyanú esetén érdemes a teszteket elvégezni, rendszeres ellenőrzésképp ki lehet szűrni a kezdődő rosszindulatú elváltozásokat.

A halálesetek legtöbbje megelőzhető lenne, mert a végbél- és vastagbélrák korai, illetve megelőző állapotának felismerésére rendelkezésre állnak az eszközök. A daganatos megbetegedések közül az egyik legjobban és legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés