2024. Július 15. hétfő
A wellness napjaink egyik legkedveltebb kikapcsolódási formája. A kellemes, meleg vizű jakuzzi, a szauna és a gőzfürdő olyan élményt jelentenek, amit szinte mindenki szeret. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkinek jót is tesznek.

Hiába lazítják el az elmét, és kapcsolják ki az embert a wellness szolgáltatásai, ahogyan azt dr. Nyiredy Géza főorvostól, a Trombózisközpont érsebészétől megtudhatjuk, visszértágulatok esetén komoly veszélyeket rejt magában a használatuk.

A visszereseknek nem könnyű a helyzetük. A tágulatok ugyanis arra kényszerítik őket, hogy lemondjanak a szauna, a gőz, vagy a melegvíz élvezetéről, hiszen számukra ez nagyon veszélyes is lehet. „Természetesen a visszerekkel sem kell lemondani a pihenésről, de sajnos a wellness az egy kicsit más. Ebben az esetben ugyanis a meleg víz, a szauna, a gőzfürdő mind tiltottak a visszeresek számára. Ennek oka, az hogy a meleg hatására az egyébként is tág erek tovább tágulnak, ami veszélyes is lehet - annak ellenére nem tesz jót a szauna sem, hogy utána a merülőmedence hideg vizébe merülünk. Ez – vagyis a hideg meleg víz váltakozása – bár edzi az ereket, de ebben az esetben a meleg túl sokáig van jelen, így károkat okozhat” – mondja dr. Nyiredy Géza főorvos, a Trombózisközpont érsebésze.

A visszeresek számára sajnos a termálvíz sem jelenthet jó megoldást, hiszen akár trombózis kialakulásához is vezethet.„Sajnos a helyzet akkor sem jobb, ha lemondunk a szauna, a gőz és a melegvizű jakuzzi használatáról, és csak a termálvízben áztatjuk magunkat. Egyrészt ennek vize is túl magas hőmérsékletű a visszeres lábnak, másrészt a trombóziskészséget is növelheti, vagyis az amúgy is tág visszerekben könnyebben képződhet alvadék, és alakulhat ki gyulladás.”


Forrás: Trombózisközpont
2013. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés