Nem sok embernek kell külön indok arra, hogy elkortyoljon egy pohár finom vörösbort a vacsora mellé, ám aki mégis habozott eddig, most új ösztönzést kaphat a tudósoktól. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szakfolyóiratban megjelent friss kutatás szerint ugyanis a szőlőmag hatóanyaga képes megelőzni a foglepedék kialakulását. Maria Victoria Moreno-Arribas, a Spanyol Nemzeti Kutatótanács munkatársa kollégáival együtt fejtette ki, hogy világszerte milyen gyakorinak számítanak a fogbetegségek. Elmondásuk alapján a teljes népesség körülbelül 60-90 százalékát érinti az ezek miatti fogveszteség. A probléma akkor kezdődik, amikor a szájban lévő bizonyos baktériumok összegyűlve úgynevezett biofilmet képeznek, s így már nehezebb kiirtani őket. A kórokozóik ilyenkor lepedéket és savat termelnek, ami árt a fogaknak.
A fogmosás, a fluoridtartalmú fogkrém, a vizes öblítés és más módszerek is segítenek megszabadulni a lepedéktől, hatásuk azonban véges. Korábbi kutatások szerint a szőlőmag-kivonat és a bor lassítja a baktériumok gyarapodásának folyamatát, ami arra buzdította a szakértőket, hogy megvizsgálják, megelőzhető-e ezekkel a lepedékképződés. Olyan baktériumkultúrákat tenyésztettek, amelyek kifejezetten a foglepedék és a biofilm kialakulásáért felelnek. A biofilmet ezután néhány percre különböző folyadékokba mártották, beleértve a vörösbort, az alkoholmentes vörösbort, a szőlőmag-kivonattal dúsított vörösbort, a vizet és a 12 százalékos etanolt. Az alkohol nélküli és az alkoholos vörösbor volt a leghatékonyabb a baktériumok elpusztítására.