A Mainzi Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, hogy befolyásolja-e az ízhatást például egy étterem megvilágítása. Ehhez különböző résztanulmányokban mintegy 500 résztvevőt kérdeztek meg, ízlik-e nekik egy bizonyos bor, és mennyit lennének hajlandóak fizetni érte.
Kiderült, hogy egy üveg rizlingért akár egy euróval többet is kiadnának, ha azt zöld helyett vörös fénynél szolgálnák fel – írta a Die Welt című német lap internetes kiadása. A kísérleti bort vörös fénynél másfélszer olyan édesnek érzékelték, mint fehér vagy zöld fénynél. A gyümölcsösség is vörös fénynél érte el a legmagasabb értéket.
A kutatók megállapították, hogy a környezeti fény színe akkor is befolyásolja a bor ízét, ha az ital színe attól még nem változik.
Az olyan szélsőséges fényviszonyok, amelyek egyes bárokban uralkodnak, mindenesetre megváltoztathatják a bor ízét – mondta a kutatás egyik résztvevője, Daniel Oberfeld-Twistel. Ő ezért azt javasolja, hogy ha komoly borkóstolásról van szó, semleges színű fényt válasszunk.
A jelenség okának még nem sikerült megtalálni a magyarázatát, ehhez további kísérletek szükségesek.