Az ötlet egy pohár bor mellett született meg Bernd Diehl, német vegyipari cég tulajdonosa fejében: a borkészítés melléktermékeiből olyan anyagot lehetne előállítani, amely sokat megőriz a bor természetes, egészséges összetevőiből: fehérjéket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat és a polifenolokat, amelyek feltevések szerint a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások és a trombózis megelőzésében játszanak szerepet.
„Nem akartuk kivonni ezeket az alkotókat a borból, hogy aztán tablettát gyártsunk belőle. Mint ahogy az omega-3 zsírsavak esetében is jobb, ha halat eszünk táplálék-kiegészítők helyett, a vörösbor összetevőit is inkább hozzáadtuk bizonyos termékekhez, így meg is őriztünk valamennyit a bor ízéből és színéből” – magyarázta Gabriele Randel, a fejlesztési projekt vezetője.
A korábbi szárítási eljárások révén a tápanyagok egy része elveszett, vagy mesterséges állományjavító és tartósítószereket kellett hozzáadni ahhoz, hogy megfelelően kezelhető port kapjanak, ezért kidolgoztak egy új, kíméletes eljárást. Az elkészült port kozmetikumokban – többek között ránctalanító hatásúakban – és élelmiszerekben alkalmazzák.