Azok az emberek, akik főként növényi forrásból jutnak fehérjéhez, kisebb eséllyel halnak meg fiatalon, mint a sok állati fehérjét fogyasztó társaik. „Ugyanakkor nem minden állati fehérje fogyasztása jár ugyanazzal a kockázattal: a legveszélyesebb a vörös hús, különösen a feldolgozott változat, ami egyértelműen magasabb halandósággal hozható összefüggésbe” – fogalmaz Dr. Mingyang Song, a bostoni Harvard T.H. Chan School of Public Health munkatársa.
A szakember szerint a vöröshúst fogyasztókra az is jellemző, hogy sok alkoholt fogyasztanak és dohányoznak. A javasolt fehérjebevitel persze történhet állati forrásból is, de inkább a csirke és a hal fogyasztása javasolt. Érdemes persze növelni a növényi alapú fehérjebevitelt, minden 3 százalékos növekedés 12 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Ezzel szemben minden 10 százalékos állati fehérjebevitel-növekedés 2 százalékkal növeli a halandóságot, és 8 százalékkal növeli a szívbetegségből fakadó halál kockázatát.
Nem túl meglepő, hogy ez a helyzet, mivel a vörös hús sok zsírt tartalmaz, míg a növényi fehérje rostokban, antioxidánsokban és B-vitaminban gazdag. A szakemberek szerint ezzel együtt sem kell lemondani a húsokról, csak érdemes mérsékelni a vöröshús-bevitelt.