2024. Július 15. hétfő

A sokoldalú xilit

Segíti a fogyást, enyhíti a fogszuvasodást
1 . oldal
Cukor helyett xilit -  Mit keres a xilit a fogkrémben és az orrspray-ben?
Ugye hihetetlennek tűnik, hogy egy édesség, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak, segítheti a fogyást, csökkentheti a fogszuvasodás és a felső légúti gyulladások kialakulását? Pedig mindez igaz, és nem is csodaszerről van szó, hanem a xilit nevű természetes anyagról.

A xilit egy zöldségekben és gyümölcsökben, többek között az eperben, málnában és kukoricában megtalálható szénhidrát, amit bizonyos mennyiségben szervezetünk is előállít. A fehér kristályos anyagot ma nyírfakéregből vagy kukoricarostból vonják ki.

xilit

A xilitet a tudomány már 115 éve ismeri, de felhasználása igazán ma éli reneszánszát. A II. világháború alatt a cukorhiány miatt cukorpótlóként, az 1970-es években cukorbetegeknek szánt édesítőként kínálták, majd ahogy sorra derült ki egyre több pozitív tulajdonsága, a fogszuvasodás és a felső légúti fertőzések ellen kifejlesztett termékekben is elkezdték alkalmazni.

Cukor helyett xilit

A cukorbetegek és a fogyni vágyók konyhájából nem hiányozhat valamilyen cukorpótló anyag, az édesítőszerek azonban sokszor kellemetlen mellékízzel bírnak, és nem is mindenki fogyaszt szívesen mesterséges anyagokat.

Ezzel szemben a xilit teljesen természetes eredetű, kellemesen édes és nem jár utóízzel. A cukorral, vagyis a szacharózzal megegyező édességű és tömegű, azonban annál 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, ami a fogyókúrázók számára ideális édesítővé teszi. A xilit ráadásul alacsony, 7-es glikémiás indexű is, azaz lassan emeli meg a vércukor és az inzulin szintjét, ezért fogyasztása után később alakul ki újra éhségérzet.

Az alacsony glikémiás index teszi a xilitet a cukorbetegek számára is alkalmas édesítőszerré, a lassú felszívódás miatt ugyanis nem alakul ki jelentős vércukorszint-ingadozás, mint a szacharóz esetében, és a vércukorszint alacsonyan tartásával csökkent a szervezet inzulinigénye is.

A xilit korlátlan mennyiségben fogyasztható, és a legtöbb esetben – sütemények, édességek készítésekor, meleg italok édesítésekor – teljesen kiváltható vele a cukor. Molekuláris szerkezetében eltér a cukortól, nem kristályosodik és az élesztő sem bontja le, ezért kemény cukorka és kenyér készítésére nem alkalmas.

Mit keres a xilit a fogkrémben és az orrspray-ben?

Paradoxonnak hangzik, hogy egy édes anyag megvédje fogainkat a szuvasodástól, hiszen a cukrot pont a fogak ellenségeként tartjuk számon. A fogkrémekben, szájvizekben és rágógumikban lévő xilit megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak a fogak felszínén, és csökkenti a baktériumok savtermelését is. Ez mérsékli a fogszuvasodást, ráadásul a xilit az ásványi anyagok fogzománcba történő visszaépülését is segíti.

A xilit a fül-, homlok- és arcüreggyulladás kialakulásáért felelős baktériumok megtelepedését is képes megakadályozni. Ha megfázás esetén xilitet tartalmazó orrspray-t, orröblítőt vagy rágógumit használunk, megelőzhetjük, hogy a gyulladást okozó kórokozók az orrból továbbjussanak és légúti fertőzést okozzanak. Ráadásul a gyógyszerekkel ellentétben nincsenek mellékhatások, nem alakul ki függőség és antibiotikum-rezisztencia sem, ezért a xilit az antibiotikumokkal szemben is alternatívát jelent.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés