2024. Július 21. vasárnap
Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy a zöld tea egyik hatóanyaga gátolja a hasnyálmirigy daganatos sejtjeinek anyagcseréjét, ami megmagyarázza, hogyan csökkenti az ital a rák kockázatát, és hogyan lassítja az előrehaladását.

A Metabolomics szakfolyóiratban megjelent kutatásban az epigallokatekin-gallát (EGCG) nevű vegyületet, a zöld tea egyik hatóanyagát vizsgálták. Kiderült, hogy az EGCG úgy változtatja meg a hasnyálmirigydaganatos sejtek anyagcseréjét, hogy elnyomja a laktát-dehidrogenáz A (LDHA), a rák metabolizmusában létfontosságú enzim kifejeződését.

Korábban már számos kutatás kimutatta, hogy a zöld tea és a zöld tea kivonatai hatékony kezelésként használhatók a rák és más betegségek ellen is. Egy 2012-ben megjelent kutatás szerint például a zöld tea fogyasztása nőkben csökkenti az emésztőszervrendszeri daganatok kialakulását, egy másik kutatás pedig azt mutatta, hogy az intravénásan közvetlenül a daganatokba beadott EGCG a daganatok kétharmadát egy hónapon belül összezsugorította vagy eltüntette.

A Los Angeles-i Biomedikai Kutatóintézet kutatóinak Dr. Wai-Nang Lee által vezetett friss kutatása előtt azonban nem volt egyértelmű, hogyan csökkenti a zöld tea és kivonatai a rák kockázatát, és hogyan lassítják a daganatos sejtek növekedését. Kimutatták, hogy az EGCG az anyagcsere áramlást akadályozza a daganatos sejtekben, hasonlóan az oxamáthoz, a közismert LDHA gátlóhoz. A kutatók arról számoltak be, hogy az EGCG és az oxamát egyaránt az LDHA aktivitásának elfojtása révén csökkenti a rák kockázatát, ami pedig a metabolikus működést gátolja a daganatos sejtekben.


Forrás: Medipress
2014. 06. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés