2024. Május 17. péntek
Egy 16 éves angol lány szédüléssel, hányingerrel, has- és ízületi fájdalmakkal fordult háziorvosához, aki húgyúti fertőzésre gyanakodott, ezért antibiotikum kúrát írt elő. A lány állapota azonban két dózis antibiotikum után is csak tovább romlott, így hamarosan a Birmingham Kórház sürgősségi osztályára került.

Ekkorra a lánynak már a bőre és a szeme fehérje is teljesen besárgult, ezért az orvosok hepatitiszre gyanakodtak, amit vagy egy vírus okozhat, vagy a máj károsodása, például túlzott alkoholfogyasztás következtében. A beteg azonban állította, hogy egyáltalán nem iszik alkoholt, sőt recept nélküli gyógyszereket és drogot sem fogyasztott. Még csak külföldön sem járt az utóbbi időben, ahol elkaphatott volna valamilyen fertőzést, és vérátömlesztésen sem esett át soha. Az orvosok már teljesen tanácstalanokká kezdtek válni, amikor hosszas kérdezősködés során kiderült, hogy a lány kínai fogyasztó zöld teát rendelt az interneten, amiből naponta három csészével ivott a gyors fogyás reményében. Összesen két dobozzal rendelt a termékből, melyek mindegyike 100-100 filtert tartalmazott, és mivel az összetevők kínaiul voltak a dobozra írva, lényegében fogalma sem volt róla, mit iszik.

Az orvosok azonnal leállították a teafogyasztását, majd infúziós kezelés következett, aminek hatására a májában egyre csökkent a gyulladás. Némi utánajárás során kiderült, hogy a tea egyik összetevője, az úgynevezett Camelia sinensis okozta a betegséget. A kezelés hatására a lány állapota gyorsan javult, két hónap múlva pedig a májfunkció is teljesen normálisan voltak. A zöld teát már korábban is többször összefüggésbe hozták májkárosodással, illetve számos esetben okozott problémát az, ha valaki a tealeveleket porformában, kivonatként vagy tablettaként fogyasztotta, sőt még az is előfordult, hogy a helyzet súlyossága miatt a páciens májátültetésre szorult. A BMJ című lapban közzétett eset szerzői ugyanakkor elismerték, hogy a zöld tea alapvetően biztonságos és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően egészséges, és a betegséget nem annyira a friss tealevelek okozzák, hanem inkább azok az összetevők, amiket a teához sokszor hozzáadnak, vagy esetleg az is előfordulhat, hogy a leveleken alkalmazott növényvédő szerek a ludasak a dologban.


Forrás: Medipress
2015. 09. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés