2024. Április 15. hétfő
Egy amerikai tanulmány a zsírleszívás pozitív egészségügyi hatásáról számolt be: vizsgálatok szerint a beavatkozás után csökken a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezőjeként ismert magas trigliceridszint.

„A magas trigliceridszintet a szív-érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával hozzák összefüggésbe” – magyarázza a tanulmány szerzője, Dr. Eric Swanson plasztikai sebész, aki eredményeit az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának denveri konferenciáján teszi közzé.

zsírleszívás, trigliceridszint

A tanulmányban zsírleszíváson és hasplasztikán átesett férfiakat és nőket vérvizsgálatnak vetettek alá a műtét előtt, majd egy és három hónappal utána is. Három hónappal a műtét után a trigliceridszint az 1,704 mmol/l átlagról 1,264 mmol/l-re esett vissza azokban a betegekben, akik csak zsírleszíváson estek át, ami 25,7 százalékos csökkenésnek felel meg. Azok esetében, akik a magas kockázatú csoportba tartoztak, vagyis 1,7 mmol/l-nél magasabb trigliceridszinttel rendelkeztek, 43 százalékos visszaesést tapasztaltak.

Swanson szerint a drámai trigliceridszint-csökkenés a felesleges zsírsejtek eltávolításának köszönhető.

Rachael Van Pelt, a Coloradói Egyetem kutatója a tanulmányra reagálva elmondta, hogy az eredmények „szinte értelmetlenek”, mert a trigliceridszint napról-napra változik, ráadásul a kutatók nem használtak kontrollcsoportot. A kutatás azt sem bizonyítja egyértelműen, hogy valóban a zsírleszívás okozta a triglicerid szint csökkenését.


Forrás: Medipress
2011. 09. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés