2024. Július 23. kedd
A zsírok fontos táplálékaink, bár manapság leginkább túlzott fogyasztások káros hatásairól esik szó. Kutatók szerint a zsírban gazdag élelmiszerek fogyasztása elősegíti a hosszú távú emlékek kialakulását. Ezért lehet, hogy egy-egy kiadós étkezésre még hosszú idő után is emlékezünk.  

Korábbi kutatások során megfigyelték, hogy a különböző olajsavak miként alakulnak oleoiletanolamiddá (OEA) a vékonybélben. Ez a zsírszármazék éhségcsökkentő jelzéseket küld az agynak, így jelezve, hogy a szervezet már jóllakott. Magas szintje esetén csökken az étvágy és csökken a vér koleszterin- és trigliceridszintje.

zsírok, emlékek, OEA

Az irvine-i Kalifornia Egyetem kutató most azt is fedezték azt is, hogy az OEA segíti az emlékek beágyazódását, vagyis a rövid távú emlékek hosszú távúvá válását, mégpedig az amygdalában található memória jelzések aktiválásával.

”Az OEA egyfajta molekuláris ragasztó, ami segíti az emlékek beágyazódását – nyilatkozta Dr. Daniele Piomelli, a kutatás egyik vezetője. – Ennek segítségével az emlősök emlékezhetnek, mikor ettek utoljára zsírdús élelmiszereket.”

Az étkezési zsírok igen fontos részét képezik a táplálékoknak, védik a szerveket és segítenek a vitaminok felszívódásában. Bár a mai ember étrendje jellemzően igen gazdag zsírokban, ez pár száz éve még meglehetősen ritka volt. A természetben ugyanis igen ritkák a zsírdús élelmiszerek. Az ősemberek számára életbevágó fontossággal bírhatott, hogy emlékezzenek a zsírdús ételek lelőhelyére” – nyilatkozta Dr. Piomelli.

Manapság ez a képességünk sajnos már inkább káros, mint jótékony. Az OEA ugyanis fokozza a zsírdús ételek iránti vágyat is, így elhízást okozhat. A kutatók szerint az OEA hatását utánzó gyógyszerek (amelyeket jelenleg is tesztelnek) segíthetnek a vér trigliceridszintjének szabályozásában.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés