Az Európai Respirációs Társaság konferenciáján ismertetett tanulmány szerzői 70 ezernél több dán nő étrendjét elemezték, majd a megszületett gyerekek egészségét hét évig követték nyomon. Megállapították, hogy 1,6-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki a gyerek hétéves korára asztma, ha az anya várandósan naponta legalább egyszer zsírszegény joghurtot evett, és a szénanátha is gyakrabban jelentkezett náluk. A tejfogyasztás és az asztma között nem találtak kapcsolatot.
Ekaterina Maslova kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa úgy véli, az eredmények hátterében a joghurtból hiányzó zsírsavak lehetnek, ám azt sem tartja kizártnak, hogy a zsírszegény joghurtot napi rendszerességgel fogyasztók életvitele más dolgokban is hasonlít, és ezeknek a tényezőknek az összessége vezethet a gyerekeknél a nagyobb asztmakockázathoz.
Noha nem igazolódott még, hogy az állapotos nő étrendje miként hat a születendő magzat későbbi fejlődésére, szakértők szerint mindenképpen érdemes kiegyensúlyozott étrendet választaniuk a nőknek várandósságuk idején.