2024. Június 25. kedd
A fejlett országokban a 21. században születendő gyerekek többségének jó esélye van arra, hogy megérje századik születésnapját – derül ki egy kutatásból, amely az öregedés tendenciáit vizsgálta.

A 20. század óta a fejlett országokban élő emberek közel három évtizeddel élnek tovább, mint korábban – állapították meg kutatók, akik öregedéssel foglalkozó, 2004-2005-ös tanulmányokat elemeztek. James Vaupel, a német Max Planck Intézet munkatársa és a vele együttműködő dán kutatók szerint a várható élettartam a legtöbb országban folyamatosan, a tudósok által korábban elképzelhetőnek tartott mértéket meghaladóan emelkedik.

Mindez az egészségügyi ellátás fejlődésének köszönhető, ami „egyre lassítja az öregedési rátát, megingatva azt az elgondolást, hogy az ember élettartama behatárolt” – állítja David Gems, a londoni University College szakértője. A fejlett orvosi ellátás lehetővé teszi, hogy az idősek az őket egyre nagyobb mértékben érintő betegségek – szívbetegségek, rák, cukorbetegség – ellenére tovább maradjanak aktívak.

A várható élettartam növekedése azonban manapság ha csak árnyalatnyit is, de lassulni látszik, ami valószínűleg a járványszerűen terjedő elhízásnak köszönhető. A súlyfelesleg ugyanis fogékonnyá tesz a betegségekre és növeli a halál kockázatát.


Forrás: MTI
2009. 10. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés