Richard Weindruch, a madisoni Wisconsin Egyetem kutatója és munkatársai a csökkentett kalóriájú étrend hatásait tanulmányozták két évtizeden át rhesus majmok egy csoportján. Az állatok egyik fele azt evett, ami jólesett, másik fele pedig szigorúan ellenőrzött étrenden élt: csak kétharmad annyi kalóriát vehetett magához, mint amennyit normálisan megevett volna.
A kutatók szerint a csökkentett kalóriájú étrend hatására a rhesus majmok esetében harmadára csökken annak a valószínűsége, hogy az állatok korukkal összefüggő betegségben – szívbetegség, rák, cukorbetegség – pusztulnak el, és nő a megélt évek száma is. Az ilyen állatoknak bizonyos agyterületei is nagyobbak, mint a tetszés szerint étkezőknek, ami azt mutatja, hogy a diéta befolyással lehet a korosodó agy egészségére is.
A főemlősökkel végzett kísérlet megerősíti az élesztőgombánál, a férgeknél és a rágcsálóknál tapasztalt hasonló eredményeket, és talán más főemlősöknél, köztük az embernél is hasznosítható lehet.