2022. Június 26. vasárnap
Szakértők szerint a felnőtt agyban újonnan született idegi őssejtek felhasználásával megoldást találhatnak az agykárosodások gyógyítására. Ha ezek a sejtek ily módon hasznosíthatók is, a létrejöttüket mindenképpen szabályozni kell.

Az Észak-Karolina Orvostudományi Egyetem újjáélesztéssel foglalkozó kutatócsoportja szerint az idegi őssejtek keletkezése, azaz a neurogenesis szabályozható a test mesterséges lehűtése (hipotermia) révén.

idegsejt, agykárosodás

A Laurence Katz vezette kutatócsoport patkánykísérletek során azt tapasztalta, hogy a testhőmérséklet kismértékű csökkenésének hatására lényegesen csökken az újonnan létrejövő idegsejtek burjánzása. A felfedezés nagy lépést jelent az idegiőssejt-alapú kezelések fejlesztése terén.

Az 1930-as évek óta a test más részein bekövetkező károsodásokhoz hasonlóan a stroke-ból, fejsérülésből, oxigénhiányból és szívleállásból eredő agykárosodásokat véglegesnek tekintették a helyreállító mechanizmusok hiánya miatt. Ezt a nézetet kérdőjelezi meg annak felfedezése, hogy a felnőtt agyban is jönnek létre új idegi őssejtek.

Katz szerint bár a felfedezés fontos lépést jelent, és bizonyítja, hogy a sejtek kontrollálhatók egyszerű külső erők által, még sok kérdést kell megválaszolni annak megértéséhez, hogy hogyan használhatók fel ezek a sejteket az agykárosodások gyógyítására.


Forrás: Medipress
2008. 06. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés