2022. Június 29. szerda
Új reményt kínál a baleset okozta agykárosodás kezelésére az a technika, amely lehetővé teszi, hogy a sérült agysejteket a beteg saját zsírszövetéből származó őssejtekkel pótolják.

Az őssejtekkel történő gyógykezelés az orvostudomány különböző területein a legfontosabb kutatási irányok közé tartozik. Feng Lin, a BMSN (Bio-Matrix Scientific Group) kutatási igazgatója bejelentette: a legújabb vizsgálataik eredményei alapján azt remélik, hogy az agysérült betegeknek saját zsírszövetükből nyert sejtek segítségével pótolni tudják az elpusztult vagy működésre képtelenné vált agyszövetet.

zsírszövet, agysérülés

"Jelenleg nincs megfelelő módszer arra, hogy a baleset következtében tönkrement agysejteket újraéleszthessük vagy pótolhassuk – mondta Lin. – Az idegsejtek általában elvesztik azt a képességüket, hogy sérülés után rendbe hozzák a szomszédos sejtekkel korábban működő kapcsolatrendszerüket. Azt reméljük, hogy a zsírszövetből kiszívott sejtekből olyan őssejtek nyerhetők, amelyek segítik a sérült idegsejtek újjáépülését, vagy akár átvehetik azok tevékenységét".

A kutató laboratórium munkatervét pályázat útján az amerikai hadsereg egészségügyi szolgálatához kívánja benyújtani. Kezelést igénylő koponyasérüléseket jelenleg elsősorban az Irak és Afganisztán területén szolgáló amerikai katonaság tagjai szenvednek el: a különböző terrorista támadásokban megsebesülők közül minden harmadik katonának van agysérülése.

Az ilyen fajta agyi károsodás a háborús eseményeken túlmenően autóbalesetek, erőszakos cselekmények vagy sportolás során fordul elő. Az érintettek többsége élete végéig bénulásokkal küzd, de a súlyos gondolkodászavar vagy lelki károsodás is gyakori.

A kutatók azzal érvelnek, hogy a zsírszövet a szinte korlátlanul nyerhető őssejtek legnagyobb raktára. A témával foglalkozó szakemberek egyelőre érdeklődéssel várják, hogy a BMSN laboratórium eredményeiről részletesebb tájékoztatás is megjelenjen.


Forrás: MTI
2009. 06. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés