2024. Április 23. kedd
A gerincvelőt ért sérülések gyakran vezetnek maradandó bénuláshoz, illetve az érzékelés elvesztéséhez, a károsodott idegrostok ugyanis képtelenek a regenerálódásra. Bár az idegrostoknak megvan a képességük a megújulásra, a sérülés helyén kialakuló heg nem engedi az új idegnyúlványok kinövését, ezért az ingerületvezetés megszakad.

Az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói nanotechnológia segítségével nemrég kifejlesztettek egy gélt, amely megakadályozza a gerincvelőt ért sérülések hegesedését, így a sérült idegrostok képesek regenerálódni és visszanőni. A gélt a gerincvelőbe fecskendezik, ahol az körbeveszi a sérült szöveteket és megóvja az új, növekvő idegrostokat.

idegsejt gerincsérülés bénulás

Állatkísérletek során a géllel már hat hét alatt jelentős eredményt értek el a kutatók: a sérült állatok lábának mozgása és érzékelése már ilyen rövid idő alatt is igen sokat javult. „Nagyon izgatottak vagyunk.” – nyilatkozta Dr. John Kessler, az egyetem őssejt-biológiai részlegének munkatársa. „A gélt mindenféle műtét nélkül a szükséges helyre tudjuk juttatni, így a környező szövetek nem sérülnek. Hatalmas lehetőségek rejlenek a módszerben, ha embereknél is beválik.”

A kutató szerint ha a gél emberek esetében működik is majd, akkor sem biztos, hogy egyedül képes lesz meggyógyítani a gerincvelői sérüléseket. Más módszerekkel, például őssejt-beültetéssel, gyógyszeres kezeléssel kombinálva azonban a remények szerint segíthet majd a betegeken.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés