2024. Július 15. hétfő

Hüvelyzselé védheti meg a nőket az AIDS-től

hüvelyzselé, HIV, AIDS, mikrobicid
1 . oldal
Egy kísérleti hüvelyzselé az Afrikában és az Egyesült Államokban végzett klinikai vizsgálatok során ígéretes eredményeket produkált a nők HIV-fertőzésének megelőzése során.

A PRO 2000 mikrobicid (mikroorganizmusokat elpusztító) szer az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NIH) szerint az AIDS megelőzésének szempontjából biztonságosnak és 30 százalékban hatékonynak bizonyult. A 33 százalékos hatékonység már statisztikailag jelentősnek számított volna.

AIDS, HIV, hüvelyzselé

„Annak ellenére, hogy több adatra lenne szükség annak eldöntésére, hogy a PRO 2000 valóban megvédi-e a nőket a HIV-fertőzéstől, az eredmények biztatóak” – mondta el a Nemzeti Allergia és Fertőzéses Betegségek Intézetének (NIAID) igazgatója, Anthony Fauci egy közleményben.

Ez az NIH első nagyszabású, mikrobiciddel kapcsolatos klinikai vizsgálata, melybe több, mint háromezer nőt vontak be hat afrikai és egy amerikai városban, és ez az első, amely azt sugallja, hogy egy, a hüvelyben vagy a végbélben helyileg alkalmazott gél megvédheti használóját a HIV férfiról nőre való terjedésétől. Fauci szerint egy hatásos mikrobicid anyag segítségével világszerte jelentősen csökkenhetne az új HIV-fertőzések száma.

„Bár a tanulmány nem bizonyító erejű, mégis felcsillantja a reményt a több millió veszélyeztetett nő, főként az afrikai fiatal nők számára” – tette hozzá Salim Abdool Karim, a vizsgálat vezetője, a dél-afrikai AIDS-Kutatóközpont tudósa. „Ez az első jele annak, hogy egy mikrobicid gél képes lehet megvédeni a nőket a HIV-fertőzéstől.”

A világ összes HIV-fertőzöttje közül 50 százalék a nő, de közel 60 százalékuk Afrika szub-szaharai régiójában él.


Forrás: Medipress
2009. 02. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés