2022. Augusztus 16. kedd
Az ötvenévesnél idősebbek közül kerül ki Európában a friss HIV-fertőzöttek 8 százaléka, az Egyesült Államokban pedig 11 százaléka – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentésében.

A tendencia egyik oka, hogy a potencianövelő szerek 1998-as megjelenése óta az idősebbek aktívabb szexuális életet élnek, gyakrabban váltogatják partnereiket, viszont kevésbé törődnek biztonságukkal, vagyis nem használnak óvszert. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve az idősebb nők is, akiknél a hüvely megvékonyodott nyálkahártyája már nem biztosítja a természetes védelmet.

HIV, AIDS

Ezeknél a betegeknél kevesebb idő telik el a kór felismerése és az AIDS kitörése között, mint a fiatalabbaknál. Ezt egyrészt a betegségnek a korral összefüggő gyorsabb progressziója, másrészt az orvosok késlekedése magyarázza. Ők ugyanis általában nem gyanakodnak HIV-fertőzésre, ha egy idősebb páciens fordul hozzájuk.

Rosszabbak az idősebb HIV-fertőzöttek életkilátásai is fiatalabb kortársaiknál. A fejlett országokban a gyógyszeres készítményeknek köszönhetően több évvel kitolódott a betegség kialakulása. A legjobb példa erre Magic Johnson amerikai kosárlabdázó, aki 16 évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra, hogy HIV-fertőzött. Egy 65 év feletti HIV-fertőzött viszont csupán négy további életévre számíthat.

Ennek a korral gyengülő immunrendszer lehet az egyik magyarázata – hangsúlyozza a WHO-tanulmány, rámutatva arra, hogy világszerte 33 millióra becsülik a HIV-fertőzöttek számát, akiknek többsége Afrikában él.


Forrás: MTI
2009. 03. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés