2024. Március 03. vasárnap

Szenzációs lépés az AIDS-vakcina felé

AIDS, HIV, antitest, vakcina
1 . oldal
Amerikai kutatók szenzációs felfedezést tettek az AIDS-vakcina előállításához: kimutattak az emberi vérben két olyan antitestet, amely a betegséget okozó számos HIV-törzs semlegesítésére képes.

A Nemzetközi AIDS Vakcina Kezdeményezés (IAVI) kaliforniai kutatói egy új vérvizsgálati módszer segítségével fedezték fel az immunrendszer által gyártott különleges képességű molekulákat egy HIV-vel fertőzött afrikai személy vérében – olvasható a Science tudományos folyóiratban.

AIDS, HIV, vakcina

Az antitestek a HIV-vírus egy olyan pontját támadják meg, amely könnyen hozzáférhető és „nagy mértékű állandóságot” mutat, vagyis úgy tűnik, nem változik időről időre. A felfedezés új kulcsot jelenthet az AIDS-vakcinával kapcsolatos kutatások felgyorsításában – mondta Wayne Koff, a New York-i központú IAVI kutatási alelnöke.

Az AIDS-vakcina megteremtését célzó kutatások eddig teljes kudarccal jártak; a betegség ellenszerének megtalálását nagy mértékben nehezítette, hogy a HIV minden más vírusnál sokkal gyorsabb ütemben mutálódik. Az utóbbi években csak két vakcinajelölt jutott el a klinikai tesztelésig, de azok is kudarcot vallottak, ezért újabb kétség merült fel, hogy valaha is elő lehet-e állítani hatékony ellenszert.

A kaliforniai tudósok úgy látják: képesek előállítani hatékony oltóanyagot, ha ezeknek a közömbösítő antitesteknek az előállítására tudják serkenteni a szervezetet még a HIV-fertőzés előtt. A két újonnan felfedezett antitest a világ különböző részeiből származó, 162 tesztelt HIV-törzs közül 120-130-at képesek semlegesíteni – mutatott rá Dennis Burton, a tanulmány egyik szerzője.

A szakértők rámutattak: még ha sikeresen is folytatódnak a kutatások, egy valódi, kipróbált AIDS-ellenes vakcina előállítására valószínűleg még évekig várni kell.


Forrás: MTI
2009. 09. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés