2024. Július 21. vasárnap
1 . oldal
Azok a kismamák, akik szülés után hat hónappal sem férnek bele a terhesség előtti ruháikba, lehet, hogy nem alszanak eleget – állapította meg egy tanulmány, mely szerint a terhesség alatt felszedett kilók eltüntetésekor az alvásnak épp olyan fontos szerepe lehet, mint a diétának és a testmozgásnak.

Az élet nem egyszerű egy újszülöttel, főként az anyák számára, akiket a hektikus napi beosztás, a kevés alvás mellett sokszor a terhesség alatt felszedett kilók leadása is nyomaszt. Tanulmányok kimutatták, hogy 6-18 hónappal a szülés után a kismamák 20 %-át mintegy 5-6 kiló súlyfelesleg kínozza. A szülés utáni fogyás életmódbeli tényezőit (étrend, testmozgás, alvás) azonban eddig nem tanulmányozták elég behatóan.

szülés, alvás, fogyás

Egy amerikai kutatás során 940 édesanya alvási szokásait és testsúlyváltozásait elemezték. Szülés után egy évvel a nők kb. 13%-án még mindig maradt 5-6, vagy annál több felesleges kiló. Kiderült, hogy azok az anyák, akik a szülés után fél évvel napi öt órát, vagy annál kevesebbet alszanak, háromszor olyan gyakran szenvednek a makacs súlyfeleslegtől, mint azok, akik hét, vagy annál több órát is pihenhetnek. A kevés alvás háromszorosára növelte a kockázatát annak, hogy nem tudnak visszafogyni. A szoptatás időtartama nem bizonyult jelentős tényezőnek.

„Az alvásmegvonás megváltoztathatja az éhségérzetet szabályzó hormon termelődését” – magyarázta Dr. Sirimon Reutrakul, a Chicagói Egyetem Kórházának klinikai vizsgálati munkatársa. A szakértő arra figyelmeztet, hogy a szülés utáni alváshiányban több faktor is szerepet játszik: maga az újszülött és esetleges betegsége, a családban élő többi kisgyermek, a szülés utáni depresszió, a munka, stb.

Dr. Truls Ostbye professzor, a Duke Egyetem Kórházának munkatársa jelenleg éppen olyan tanulmányt vezet, mellyel a túlsúlyos nők szülés utáni súlyvesztését akarják elősegíteni. „Az előzetes adatok szerint azok a kismamák, akik a hatodik héten kevesebbet alszanak, kevesebbet fogynak a 6. hét és az első év vége között” – mondta.

A szakértő szerint azonban az alvás és a fogyás közti kapcsolat nem ennyire egyszerű: ugyanakkora lehet az esélye annak, hogy a kevés alvást az elhízás okozza, és nem fordítva. Ennek ellenére mindenképp jó ötletnek tartja a jó alvás fontosságának kihangsúlyozását.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés