2022. Június 26. vasárnap
A „kezünk ügyébe” számító távolságon belüli tárgyak elhelyezkedését az agy a kézhez viszonyítva adja meg. Ezt az ún. vizuospaciális memóriát egy új kutatás szerint megzavarja a kéz amputációja.

Tamar R. Makin, a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója munkatársaival olyan önkénteseket vizsgált, akik jobb vagy bal kezét amputálni kellett. A résztvevőknek azt kellett megmondaniuk, hogy a képernyőn látható kereszthez képest a rövid ideig mutatott két fehér négyzet hogyan helyezkedik el.

amputáció, érzékelés

Kiderült, hogy az amputáció megzavarta a vizuospaciális memóriát: a jobb kezüket elvesztettek a jobb oldali, a bal kezüket elvesztettek a bal oldali tárgyak elhelyezkedését ítélték meg rosszul. A képernyőtől távolabb kerülve az érzékelés pontosabbá vált, vagyis csak a közeli tárgyak esetében károsodott.

A kutatók szerint az eredmények a rendszerint agysérülések után fellépő úgynevezett hemineglect állapotok kezelésében is fontosak lehetnek, amikor is a beteg nem észleli az egyik oldalon látható tárgyakat.

„Az érintett oldali mozgásokat forszírozó rehabilitáció segíthet a folyamat visszafordításában, hasznos lehet például a biztatás vagy a vizuális visszajelzés biztosítása, mivel ezek megnövelik az érintett oldalon az érzékelt terület nagyságát” – írták a kutatók aPsychological Science folyóiratban megjelent cikkben.


Forrás: Medipress
2010. 01. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés