2022. Július 01. péntek

Amputációhoz is vezethet a passzív dohányzás

passzív dohányzás, perifériás artériás betegség, amputáció
1 . oldal
A passzív dohányzás fontos kockázati tényezője a perifériás artériás betegségeknek, érintheti a lábartériákat és akár amputációhoz is vezethet – közölték kínai kutatók.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy kapcsolat van a passzív dohányzás és a szívbetegségek, valamint a szélütés között. A Circulation című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a pekingi Jao Ho (Yao He) és kutatócsoportja passzív dohányzásnak kitett nők perifériás keringési betegségeit is vizsgálta.

dohányzó férfi füstöt fúj egy nőre, passzív dohányzás, amputáció

Kínában a dohányzás sokkal elterjedtebb a férfiak körében, mint a nőknél, utóbbiak általában kényszerűen válnak passzív dohányossá. A tanulmányban vizsgált 1209, hatvan év fölötti nő sosem dohányzott; közülük 477 volt passzív dohányzásnak kitéve az elmúlt évtizedben legalább két évig otthonában vagy a munkahelyén.

A kutatók úgy találták, hogy a passzív dohányzás 67 százalékkal növelte a perifériás artériás megbetegedések, 69 százalékkal a szívproblémák és 56 százalékkal a szélütés kockázatát. Ahogy a passzív dohányzás mértéke és időtartama emelkedett, úgy nőtt a felsorolt problémák kockázata is – állapította meg Jao Ho.

A kutatók rámutatnak arra, hogy tanulmányuk újabb bizonyítékot szolgáltat a passzív dohányzás ártalmasságára, ezért közegészségügyi intézkedéseket sürgetnek az egészségi kockázat csökkentésére.


Forrás: MTI
2008. 09. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés