2024. Július 18. csütörtök
Íme egy újabb ok a dohányzásról való leszokásra: a Rochester Egészségügyi Központ kutatóinak állítása szerint a passzív dohányos nők körében jóval gyakrabban fordulnak elő termékenységi problémák és vetélések, mint az egészséges környezetben élők esetében.

A kutatók összesen 4800 egészséges nemdohányzó nő egészségi állapotát vizsgálták meg. Az eredmények szerint azoknak, akik naponta legalább hat órán keresztül vannak dohányfüstnek kitéve, 68%-kal nagyobb az esélyük a termékenységi problémák, valamint a meddőség és a spontán vetélés kialakulására.

passzív dohányzás, meddőség

A kutatásban részt vevő nők több mint háromnegyede vallotta, hogy élete során volt már olyan helyzetben, amikor huzamosabban is el kellett tűrnie a passzív dohányzás káros hatásait. A nők közel fele olyan családban nőtt fel, ahol a szülők dohányoztak. A résztvevő nők több mint 40%-ának voltak problémái a gyermekvállalással, illetve szenvedtek el vetélést.

"Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a passzív dohányzás is veszélyes. A dohányfüst belélegzésének is hosszantartó káros hatásai vannak, különösen a termékeny korban lévő nőkre" – nyilatkozta Dr. Luke J. Peppone, a Rochester James P. Wilmot Rákkutatási Központjának professzora.


Forrás: Medipress
2008. 12. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés