2024. Május 23. csütörtök
A passzív dohányzást már régóta összefüggésbe hozzák egy sor betegséggel, mint például az asztma, a szívbetegség és a tüdőrák. Egy új kutatás szerint azonban a mentális betegségek kockázatának növekedéséhez is vezethet.

Ha valaki sokáig szívja egy erős dohányos füstjét, azzal növekedhet az esélye az idegkimerültség, depresszió, skizofrénia és elmezavar kialakulására, állítják brit kutatók. Mark Harmer, a Londoni Egyetem Közegészségügyi és Epidemiológiai Tanszékének munkatársa és kutatócsoportja hat éven keresztül tartó vizsgálatukba olyan, dohányos és nem dohányzó embereket vontak be, akik kórelőzményében kezdetben nem szerepelt mentális betegség. A passzív dohányzás mértékét a nyálban található kotinin mennyiségének mérésével állapították meg.

passzív dohányzás

A nyomon követés során a résztvevők 41%-a került pszichiátriára többek közt depresszió, skizofrénia, elmezavar, vagy más pszichés probléma miatt. Köztük csaknem háromszoros volt a passzív dohányzásnak nagy mértékben kitettek aránya. Lelki kimerültség 14,5%-nál alakult ki, aminek esélye felével volt magasabb a passzív dohányosok körében.

A Stanton A. Glantz, a Kaliforniai Egyetem a Dohányzásszabályozási Kutató- és Oktatási Központ igazgatója így kommentálta az eredményeket: „Ez egy fontos, és gondosan kivitelezett tanulmány, amely megmutatja, hogy a passzív dohányzás sokkal veszélyesebb lehet, mint azt korábban gondolták.”

Egy másik szakember azonban megkérdőjelezi az eredmények érvényességét. Dr Ted Schettler, a Tudományos és Környezetegészségügyi Hálózat tudományos igazgatója szerint lehetséges, hogy „a nikotin összefügg a pszichológiai problémák lehetőségének növekedésével. Másfelől könnyű belátni, hogy akik stresszes körülmények között élnek, több dohányfüsttel is érintkeznek. Nem hiszem, hogy ezt a tényezőt el lehetne különíteni.”


Forrás: Medipress
2010. 07. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés