2023. Szeptember 29. péntek
Egy gyakori antidepresszáns is szerepet játszhat a gerincvelő-sérülésen átesettek rehabilitációjában: egy kutatás során a szer hozzájárult ahhoz, hogy a mozgásterápián részt vevő betegek jobban és gyorsabban tudjanak újra járni.

Az agy egyik ingerületátvivő anyagára, a szerotoninra ható antidepresszáns hatását vizsgálták a Chicagói Rehabilitációs Intézet kutatói részleges gerincagysérülést szenvedett betegeken. Az ötven önkéntes egy évvel a sérülés után csak részben volt képes mozogni, és közülük csak 34-en tudtak egyedül járni, de így is csak lassan.

antidepresszáns, gerincvelő-sérülés

A nyolc hétig tartó vizsgálat során a résztvevők intenzív mozgásterápián vettek részt: futógépen kellett gyalogolniuk, miközben testtömegük 40 százalékáig tehermentesítették őket egy hevederrel. Öt órával a mozgásterápia előtt escitalopram hatóanyagot, vagy placebót kaptak.

„A szer növelte a terápia hatásait” – állapította meg George Hornby kutatásvezető. A vizsgálat végére minden páciens állapota javult, ám azok, akik hatóanyagot tartalmazó szert kaptak, jóval gyorsabban tudtak járni, mint a placebót kapók.

A kutató úgy véli, az antidepresszáns azáltal segít, hogy növeli az ilyen sérülések esetén gyakran előforduló izomgörcsöket, amiket többnyire negatív szövődményként tartanak számon. Ezek azonban egyúttal fejleszthető reflexeket is jelentenek, amelyek segíthetik a betegeket a járásban. Hornby szerint a gyógyszer erősíti az agy és a sérült gerincvelő között fennmaradt összeköttetést, megkönnyíti az izmok célzottabb mozgatását és segíti az agy számára az izmok aktiválását.


Forrás: MTI/Vital
2009. 10. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés