2024. Április 15. hétfő
Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra -  A kognitív fejlődésre is hat -  Csecsemőkorban a legjobb pre- és probiotikum forrás az anyatej
Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta ünnepeljük, augusztus első hete pedig a szoptatás hete. Ilyenkor kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy mennyire fontos az anyatej egy kisbaba életében.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra

Az anyatej hozzájárul a gyermek egészséges bélflórájának kialakulásához, a jótékony tejsavbaktériumok megtelepedéséhez, ezzel is támogatva az immunrendszer fejlődését, a betegségek megelőzését. Az újszülött csecsemő bélrendszerében bélrendszerében eltérő a bélflóra attól függően, hogy természetes úton, vagy császármetszéssel született, illetve, hogy anyatejet, vagy tápszert eszik. Az anyatejes táplálás előnyei

A kognitív fejlődésre is hat

Korábbi kutatások igazolták, hogy az anyatej hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, az allergia, a gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését. Úgy tűnik azonban, hogy az anyatejes táplálás nemcsak a testi, hanem a kognitív fejlődést is kedvezően befolyásolja. Erre a megállapításra jutottak a Oxford Population Health Nemzeti Perinatális Epidemiológiai Osztályának (NPEU) kutatói, akik vizsgálatukban 7855, 2000 és 2002 között született gyermek adatait elemezték, akiket 14 éves korukig követtek nyomon.
A kognitív funkciók azok a megismerési, információfeldolgozási és gondolkodási tevékenységek, amelyekkel érzékeljük, felfogjuk és felhasználjuk megszerzett tudásunkat. Ezek a képességek teszik lehetővé az értelmi működést.
A gyerekek kognitív képességeit különböző tesztekkel vizsgálták több alkalommal, 5, 7, 11 és 14 éves korukban. Az édesanyák is kérdőíveket töltöttek ki többek között arról is, hogy szoptatták-e gyermeküket és ha igen, mennyi ideig. A teljes vizsgálati mintából a gyermekek 34%-át soha nem szoptatták, 23%-át pedig legalább hat hónapig anyatejjel táplálták. A hosszabb szoptatási időtartam magasabb verbális és térészlelésre vonatkozó kognitív pontszámokkal járt 14, illetve 11 éves korig.
A kutatók szerint a lehetséges mechanizmusok, amelyek révén a szoptatás javíthatja a kognitív fejlődést a következők: az idegi fejlődéshez fontos tápanyagok, például többszörösen telítetlen zsírsavak és mikroelemek (beleértve a vas, folsav, cink és kolin) jelenléte az anyatejben. Ezenkívül az anyatej egyes összetevői hosszú távú védelmet nyújtanak a fertőző betegségek és más olyan betegségek ellen, amelyek befolyásolhatják a korai fejlődést. A vizsgálatot végző orvosok hangsúlyozzák, hogy a szoptatást továbbra is ösztönözni kell, mivel a gyermekek kognitív képességeinek javulása csak az egyik aspektusa az általa nyújtott előnyöknek.

Csecsemőkorban a legjobb pre- és probiotikum forrás az anyatej

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy az anyatejben olyan szénhidrátok (prebiotikumok) találhatóak, melyek a vastagbélben bomlanak le, és jelenlétükkel elősegítik és serkentik a kedvező hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását. Ha nincs, vagy kevés az anyatej, akkor prebiotikum és probiotikum tartalmú tápszer adása jelent megoldást. Az ilyen típusú készítményekkel a szoptatás időszaka után, akár a kisdedkor végéig is gondoskodhatunk a természetes immunvédelem erősítéséről.
Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
2023. 08. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés