2024. Július 15. hétfő

Méhen belüli fertőzéssel is összefügghet az asztma

asztma, korioamnionitisz, fertőzés
1 . oldal
Újabb, az asztma kialakulásáért felelős tényezőt azonosítottak amerikai kutatók: összefüggést találtak az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.

A 16 évet átfogó tanulmányban mintegy 400 ezer, 1991 és 2007 közötti szülést követtek nyomon Kaliforniában. Megállapították, hogy amikor az anyánál a méh gyulladással járó fertőzése, az úgynevezett korioamnionitisz előfordult és a baba koraszülött is volt, sokkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki asztma a gyerek 8 éves koráig.

asztma, korioamnionitisz

Ezt a gyulladást a hüvely néhány fajta bakteriális fertőzése okozza, például az E. coli vagy a Streptococcus B baktériumcsoport. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban közölz tanulmány szerint a korioamnionitisz szövődményként a terhességek 8 százalékában fordul elő.

Az összefüggést a rassz is befolyásolja: ha az anyának méhfertőzése volt és a baba koraszülöttként jött világra, az afroamerikai gyerekeknél 98 százalékkal, a spanyolajkúaknál 70 százalékkal, a fehéreknél pedig 66 százalékkal emelkedett az asztma kockázata, mely a leggyakoribb krónikus gyerekkori betegség az Egyesült Államokban.

Darios Getahun kutatásvezető szerint tanulmányuk azt bizonyította, hogy az utódnál kialakuló asztma kockázati tényezőjeként függetlenül jelenik meg a koraszülöttség és a méhfertőzés. A szakember hangsúlyozta, hogy megállapításaik rámutatnak a terhesgondozás fontosságára.


Forrás: MTI
2010. 02. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés