2024. Július 21. vasárnap
Az asztmások egyharmadát valószínűleg tévesen diagnosztizálta asztmásnak orvosuk – olvasható egy kanadai tanulmányban, mely a fejlett országokban a nem megfelelően elvégzett vizsgálatokat okolja az asztmás esetek számának ugrásszerű növekedéséért.

„Az orvosuk által asztmával diagnosztizált emberek közel harmada valójában nem is asztmás – állítja a Canadian Medical Association Journal (CMAJ) folyóiratban megjelent tanulmány. Az eredmények azt sugallják, hogy a fejlett országokban, így Kanadában is túldiagnosztizálják az asztmát.”

asztma, diagnózis

Ezek szerint világszerte emberek milliói szedik a költséges gyógyszereket és változtatnak életmódjukon feleslegesen, hogy kezeljék ezt a krónikus betegséget, amely során az allergénekre, hideg levegőre, testmozgásra vagy érzelmi stresszhelyzetre a légzőrendszer hirtelen szűkülettel reagál.

A kanadai kutatók szerint mind a tünetek, mind a diagnosztizált esetek gyakoribb előfordulása a betegség szélesebb körben való ismertsége miatt van, illetve részben a gyógyszeripar új asztmagyógyszerekről szóló hirdetései is szerepet játszhatnak.

A tanulmányban 540, asztmával diagnosztizált embert egy vizsgálatsorozatnak vetettek alá, amelyekből kiderült, hogy harmaduk nem is szenved a betegségben. Az eredmények alapján a kutatók úgy becsülik, az asztmával diagnosztizált kanadaiak kevesebb, mint felénél végezték el a légzésfunkciót mérő spirometriás vizsgálatot. Ez a vizsgálat az egyik leghatékonyabb az asztma és más légzőszervi betegségek kimutatásában, ám igen drága és időigényes.

A nem kielégítő vizsgálat „elfogadhatatlan” – írta Matthew Stanbrook, a CMAJ főszerkesztő-helyettese és Alan Kaplan, a Kanadai Családorvosok Szövetsége Légúti munkacsoportjának vezetője a tanulmányt kísérő szerkesztői kommentárban. „Egy orvos, aki anélkül kezeli a magas vérnyomást, hogy megmérné azt, vagy a magas koleszterinszintet annak mérése nélkül, nem adja a tőle elvárt szabályszerű kezelést. Az asztma kezelése előzetes spirometriás vizsgálat nélkül nem különbözik ettől.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés