A New York-i Mount Sinai orvosi egyetem munkatársai 228, az allergiaklinikán kezelt belvárosi gyereknél vizsgálták az ételallergia jelenlétét. Az asztmás vagy ekcémás gyerekek 28 százalékánál ételallergiát is találtak, holott az ilyen korú gyerekpopulációban ennek átlagos előfordulása csak négy százalék.
Az allergiás reakciókat kiváltó leggyakoribb bűnös a tojás, a mogyoró és a tej volt.
A gyerekek vérmintáit elemezve az is kiderült, hogy 71 százalékuk vérében volt jelen antitest valamely ételben található allergénnel szemben, ami azt jelenti, hogy immunrendszerük korábban már „reagált” az adott fehérjére. A gyerekek 62 százalékánál a vizsgálatig nem mutatkozott egyértelmű jele az ételallergiának, a klinikán asztma vagy ekcéma miatt jelentkeztek.
Julie Wang és munkatársai eredményeiket a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban tették közzé.