2024. Július 15. hétfő
Egy friss kutatás szerint, autóbaleset esetén komoly kockázati tényező lehet az, ha valakinek pitvarfibrillációja van, ebben az esetben ugyanis megnőhet az esélye annak, hogy az illető életét veszti a baleset következtében.

Amint arról a kutatást vezető dr. Abhishek Deshmukh, a rochesteri Mayo Klinika kardiológusa beszámolt, a pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb szívritmuszavaros megbetegedés, a betegek közül sokan alvadásgátló gyógyszereket szednek, hogy csökkentsék a stroke kockázatát, ám ugyanakkor ezek az orvosságok megnövelhetik a vérzés kockázatát. A vizsgálat során Desmukh és munkatárai közel 3 millió olyan sofőrrel, utassal és járókelővel készítettek felmérést, akik 2003 és 2012 között voltak részesei autóbalesetnek, és valamelyik Egyestül Államok-beli kórházban kezelték őket. Közülük azoknál, akik pitvarfibrillációban szenvedtek, 7,6 százalékos volt a halálozási arány, míg azoknál, akik nem, „csak” 2,6 százalék. Előbbiek körében a halálozás aránya még azután is másfélszeres maradt, hogy minden egyéb tényezőt – kort, nemet, a sérülés súlyosságát, egyéb egészségügyi problémákat – is figyelembe vettek.

A kutatók azt is megállapították, hogy a pitvarfibrillációban szenvedők átlagosan 9 napot töltöttek kórházban a baleset után, a többiek pedig hatot, és előbbieknél a kórházi kezelési költségek is magasabbak voltak. A szakemberek a vizsgálat részleteiről egy Nizzában megrendezett konferencián számolnak be.


Forrás: Medipress
2016. 06. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés