2024. Július 15. hétfő
Az orvosok jól tudják, hogy a pitvarfibrilláció nevű szívritmuszavar növeli az agyvérzés kockázatát. Ennek ellenére az agyvérzés legmagasabb kockázatának kitett pitvarfibrillációban szenvedő betegek kevesebb mint felének írja fel kardiológusa a javasolt vérhígító gyógyszereket.

A Kalifornia Egyetem San Diegó-i fakultásának munkatársai a JAMA Cardiology című szaklap március 16-i online kiadásában megjelent tanulmányukhoz Dr. Jonathan Hsu vezetésével több mint 400 ezer pitvarfibrillációban szenvedő egyesült államokbeli beteget követtek nyomon négy évig. Kimutatták, hogy a többségüknek felírtak egy bizonyos ideig vérhígító gyógyszereket. A legmagasabb stroke kockázattal rendelkezők több mint 50 százaléka azonban úgy hagyta el az orvosi rendelőt, hogy nem írták fel neki a potenciálisan életmentő vérhígító gyógyszereket. Hsu szerint nem egyértelmű, hogy az orvosaik figyelmen kívül hagyják vagy félreértelmezik az érvényben lévő irányelveket. Sok más egészségügyi kérdéshez hasonlóan valószínűleg ennek is több oka lehet. A probléma egyrészt egyszerűen a „betegek preferenciájával” magyarázható, de az is lehet, hogy a kardiológusok túl nagy hangsúlyt fektetnek a vérhígítókkal összefüggő vérzés kockázatára. Hsu szerint azonban a legtöbb beteg esetében az előnyök megérik a kockázatot.

Dr. Gregg Fonarow, a Kalifornia Egyetem Los Angeles-i fakultásának kardiológus professzora elmondta, meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy a vérhígítók jót tesznek a stroke közepes-magas kockázatának kitett, pitvarfibrillációban szenvedő betegeknek. „A kutatás rendkívül súlyos problémára mutat rá, mégpedig arra, hogy ezek a betegek a kardioembóliás stroke magas kockázatának vannak kitéve, ami megelőzhető lett volna” – magyarázta a szakfolyóirat vezércikkének társszerzője.
Forrás: Medipress
2016. 03. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés