2024. Július 15. hétfő
Idősebb emberekben a pitvarfibrilláció a szívritmuszavar egyik veszélyes formája. Egy új kutatás szerint azonban az étrendi és a testmozgással kapcsolatos szokások egészséges módosításaival enyhíthető a rendellenesség.

Az ausztrál kutatók elmondták, hogy a pitvarfibrilláció a szívritmuszavar leggyakrabban előforduló kóroka, amely összefüggésbe hozható a demencia, az agyvérzés és a halálozás megnövekedett kockázatával.

A Journal of the American College of Cardiology decemberi számában közzétett új kutatásban több mint 149 olyan személyt vizsgálat, akik a betegség kezelése érdekében katéteres abláción estek át. Ebben az eljárásban a szívben a problémás területet körülvevő szövetet kiégetik. Az alanyok közül hatvanegyen ezen kívül egy erőteljes „kockázatkezelési” programban is részt vettek a katéteres ablációt követően. A program célja az volt, hogy csökkentse az olyan életmóddal összefüggő kockázati tényezőket, mint például a túlsúly, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy magas vércukorszint, az alvás közbeni légzészavarok (pl. alvási apnoé), illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Öt év elteltével az életmóddal összefüggő kockázati tényezőket kezelő betegek ötször nagyobb valószínűséggel éltek és voltak mentesek a szívritmuszavaroktól, köztük a pitvarfibrillációtól, mint azok, akik nem váltottak egészségesebb életmódra (87 százalék 18 százalékkal szemben). „Kutatásunk riadót fúj az orvosoknak, hogy valóban nekilássanak a kockázati tényezőket csökkentő programok bevezetésének ahelyett, hogy kizárólag a kezelésre összpontosítanának: sosem túl késő elkezdeni” – foglalta összes az eredményeket a tanulmány vezető szerzője, Dr. Rajeev Pathak, az Adelaide Egyetem kardiológusa.


Forrás: Medipress
2014. 12. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés