
Az Európai Kardiológus Társaság barcelonai kongresszusán ismertetett két kutatás egyike szerint a azok, akik átlagosan heti tíz alkoholos italnál (azaz 15 egységnyi alkoholnál) többet fogyasztanak, azoknál öt éven belül 80 százalékkal nőtt a megbetegedés veszélye. (Egy egység, azaz egy standard ital kb. 1 dl bor, 3 dl sör vagy 3 cl tömény ital alkoholtartalmának felel meg.) Az ajánlások szerint a férfiak legfeljebb 21, a nők legfeljebb 14 egységnyi alkoholt fogyasszanak hetente.

Inger Ariansen, az Oslói Egyetemi Kórház orvosa, a kutatás vezetője szerint ez a mennyiség, vagyis a heti 10 standard ital elfogyasztása jelenti a határt a pitvarfibrilláció megnövekedett kockázata szempontjából.
A második vizsgálatban a Modenai Egyetem kutatói azt találták, hogy napi több mint négy erős presszókávé fogyasztása növeli az aritmia (szívritmuszavar) veszélyét olyanoknál is, akiknek nincs szívbetegségük – még akkor is, ha egyébként egészségesen táplálkoznak.
Peter Weissberg, a British Heart Foundation orvosigazgatója elmondta, hogy a javasolt alkoholmennyiséget a májkárosodás és egyéb ártalmak szempontjából határozták meg, de kétségtelen, hogy egyesek érzékenyebbek az alkohol szívre kifejtett hatásaival szemben, akiknél a pitvarfibrilláció fokozott kockázatával kell számolni. Hozzátette: nem tudott róla, hogy bizonyítékunk lenne a fokozott kávéfogyasztás hasonló veszélyeire, de, mint elmondta, nem lepné meg, ha így lenne.